A csak aprítós kivis egresdzsem után léptem egy szintet előre a magozás felé. Színben is váltottam pirosra, és bár a piacon kisebb sokkot kaptam a cseresznye árától, fél kilót mégis vettem partnernek a meggy mellé. Az ízesítésnél az étcsoki nem volt kérdés (sok-sok évvel ezelőtt ettem Ausztriában egy felejthetetlen házi csokis meggylekvárt), majd elszántam magam az Örményországból kapott konyak felavatására is. Jó ötlet volt, isteni konyakos meggy íz kerekedett belőle.
Hozzávalók:
60 dkg kimagozott meggy
40 dkg kimagozott cseresznye
1 zacskó Dzsemfix 2:1
50 dkg nádcukor
1 tábla étcsoki felaprítva
1 kupica konyak
A megmosott, kimagozott gyümölcsöt egy fazékba tettem, botmixerrel pürésítettem (ízlés dolga, ki mennyire szereti darabosan). Hozzádtam a cukrot és a Dzsemfixet, jól elkevertem. Nagy lángon felforraltam, 4-5 percig főztem, majd belekevertem az étcsokit. A felét ekkor kiszedtem üvegekbe, majd hozzáöntöttem a konyakot és elzártam a gázt. A konyakos maradékot is tiszta üvegekbe töltöttem, jól lezártam, 10 percre tetejükre állítottam őket.
Csokis mogyoró:
hozzávalók:
150 g csokoládé (ízlés szerint lehet ét- vagy tejcsokoládé)
50 g mogyoró
a díszítéshez:
kb. 50 g fehér csokoládé
A mogyorót serpenyőben megpirítottam, héját eltávolítottam (ledörzsöltem). A csoki felét felolvasztottam. A mogyorót a csokiba tettem, két kanál segítségével hármasával szedtem ki a csokis mogyorókat, és sütőpapírral fedett tálcára helyeztem. Hideg helyre tettem, amíg megdermedt. Közben felolvasztottam a maradék csokit, belemártottam a mogyorós pralinéket, majd ismét sütőpapírral fedett tálcára helyeztem, hagytam megdermedni.
A díszítéshez felolvasztottam a fehér csokoládét, egy kis nejlonzacskó sarkába kanalaztam, a zacskó sarkát picit levágtam, és a pralinéket feldíszítettem vele.
csupacsoki.hu
csokimarket.hu